Den gylne regel for å gjøre mindre og oppnå mer

Er du som meg så lager du kanskje en og annen gjøreliste for å holde deg selv i mest mulig effektiv flyt? Og er du ikke som meg, kanskje du allikevel lager gjørelister? Og er du enda mer som meg så liker du å streke ut tingene på gjørelisten din? Og du er troligens ikke som meg, som etter å ha gjort en ting, skriver den opp på listen bare for å stryke den ut! Hmmm..

Uansett, tilbake til saken, faktum er at rundt halvparten av det vi gjør gjennom en uke ikke er viktig. Du kjenner kanskje rammeverket «Haster/Haster ikke/Viktig/Ikke viktig», og her ligger muligheten for å finne mange tidstyver. Bruk et enkelt rammeverk som den du ser under for å restarte mandagen og gjørelisten:

image7

Ser du det overnevnte praktiske rammeverket i lys av den gylne regelen for å gjøre mindre og oppnå mer er du godt på vei; og den gylne regelen lyder som følger:

Før du legger til, ta vekk.

Eller som de sier så fint på engelsk, before you add, substract.

Og her ligger virkelig utfordringen for de fleste av oss. Hvertfall for meg. Og kanskje er du som meg. Du vil mye. Ønsker å rekke over en hel del. Ønsker å lykkes? Utfordringen blir da slettes ikke å unnagjøre en drøss med oppgaver, men å ha styrken til å ta vekk. Å sette ned tempo. Vurdere hva som egentlig er viktig å få unnagjort denne uken. Og en lørdag er jo et flott utgangspunkt for en slik refleksjon.

Enda råere refleksjon?

Joda, flotte rammeverk fra dyktige time-managers er vel og bra det. Steven Covey, som har frontet kvadranten du ser over, har mye godt å bidra med. Har du derimot en superlørdag kan du gjøre refleksjonen enda råere, og dra den over i en type effektivitet som får virkelige konsekvenser og som virkelig gir impact; jeg kom over følgende inskripsjon på en vegg i Larvik sist helg;

piethein

Så en rå refleksjon er å stille seg undrende til kjernen i Piet Heins flotte betraktning; hvor mye litt av ingenting (eller ikke viktig) har jeg i livet mitt? Eller hvordan kan sakte være fortere enn fort, som min gode venn Anne ofte spør meg. For der ligger kjernen av bærekraftig vekst, i øyeblikket mellom hva som blir kastet mot oss og hvordan vi velger å respondere, eller i refleksjonsrommet mellom hvem vi har blitt og hvem vi ønsker å bli.

For egen del ønsker jeg å være mest mulig effektiv, men på den bærekraftige og langsiktige måten.

Make it happen! 
Hilsen Anders

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *