Eller har du allerede tenkt at den nye iPad Air er den perfekte julegave?
Neida, andershov.no er ikke den nye IT-bloggen, men du fikk det kanskje med deg? Oppslaget i Dagens Næringsliv om at en halv million nordmenn bruker både nettbrett og TV samtidig hver kveld. Vi er i verdenstoppen. Og der DN forståelig nok fortsetter sin artikkel med å undre seg over hvorfor ikke flere aktører utnytter dette bedre kommersielt, så undrer jeg meg om ikke den analoge samtalen er i ferd med å dø ut. Og at det som virkelig er hi-tech, er den virkelig gode samtalen? Nettopp det forsøkte jeg å formidle til Innovasjon Norge en gang for noen år siden. Naivt nok. Fikk ikke svar. Ikke overrasket.
Ok da, jeg forstår at det er gøyalt med nettbrett. Selv vokste jeg opp med <?Syntax error>, blå skjerm, analog Commondore joystikk og gnagsår mellom tommel og pekefinger etter 100 meter sprint i Olympic Games. Så jeg skal ikke være så breial, for ny teknologi er fascinerende. Men at 81% bruker nettbrett om kvelden, og 50% bruker den sammen med TV’n får meg til å sette et par spørsmålstegn. Jeg blir faktisk fristet til å tro på Aftenspostens påstand om at nettbrettenes og smarttelefonene inngang har gjort oss fjernere enn noensinne.
Men, teknologien er kommet for å bli, og godt er det, for hva tenkte vi ikke når Commondore 64 tok over for kuleramma?
Her er 3 annerledes tips for en god analog samtale:
1) Tenk på de teiteste mest klisjefylte spørsmålene du vet om, og still dem helt seriøst til din kollega, samboer eller ektefelle. F.eks; Hvordan har du det egentlig? Det er fare for at det blir litt latter. Men ikke gi opp. Spør på nytt. Nesten med steinansikt denne gangen. Og ble det bare med latteren, så var det jo moro hvert fall! Og ble det ikke så mye latter, så var det kanskje noe der? Dette gjør jeg ofte, og jeg blir nok tatt for å være gal oftere enn ikke. Men de gangene spørsmålene resonnerer hos den andre blir samtalen nesten alltid episk. Andre spørsmål som godt kan nytes sammen med et glass vin; Hva vil gjøre deg enda mer lykkelig? Hva elsker du ved livet? Hva er ditt største mål for 2014? Hvor er du om 10 år? Disse eksemplene går fremover i tid, du kan også gå bakover; Hva er du mest stolt av å ha oppnådd i år? Forrtell om ukens høydepunkt! Buff it!
2) Nysgjerrige spørsmål eller info-spørsmål? Nysgjerrige spørsmål utklasser informasjonsspørsmålene og skaper mer energi i samtalen. Du blir rett og slett en bedre kollega eller halvdel om du går for de nysgjerrige variantene. I stedet for å spørre om faktatingene, vær nysgjerrig om resultatet. Også her kan jeg fortelle deg om at folk kan komme til å se dumt på deg. Men konfronter sabotøren. Bare gå for det!
Enten det er trening eller jobb, vær nysgjerrig på hvordan det vil være og lykkes, hvordan ser suksess ut? F. eks: Hva handler foredraget ditt om zzzzzzznork? Spør heller; hvordan vil det kjennes å være ferdig med foredraget? Hva vil du at skal være resultatet? Eller; hva gir det deg, å holde dette foredraget? Hvordan ser terningkast 6 ut på treningen i dag? Hva ville fått deg til å gå på skyer? Slik skaper du enkelt energi i samtalen.
3) Bruk metaforer. Det kan jo bli riktig så gøyalt! Hvis du skulle bruke en metafor eller et bilde på dagen din i dag, hva ville det vært? Jo i dag var jobben som å klatre opp Mount Everest. Hvis du skulle lage et bilde for dagen i dag, hvilke farger ville du brukt? Jeg vet at for mange høres dette litt vel new-age ut, og du lurer kanskje på om jeg er riktig-navla!? Men det kan jeg fortelle deg at jeg er. For av og til handler det å skape gode samtaler om å bryte gamle mønstre av repitisjon. Kaste inn en skruball i samtalen som overrasker, gleder og tar samtalen til et nytt nivå.
Da er det er lov å være kreativ.
Det er litt med den gode samtalen som et ærlig dags arbeid. Det smaker bedre når du har jobbet litt, og ikke har fått alt servert med sølvskje. Eller med et nettbrett.
God søndag!
<AndersHov
PS: Hvis noen har en gammel Commondore 64 stående, så er jeg interessert i å kjøpe den!