Mental trening og den indre sabotøren – tre effektive tips for mental trening

Første regel i all mental trening. Erkjenn at du ikke er klin kokos bare fordi du har en (indre) samtale med deg selv. It’s okey maaaaan! Chillax!

Så hvem er den indre sabotøren? Alle har sin egen, og siden ekthet er dynamitt, kan jeg fortelle deg om min. Jeg har møtt han flere ganger de siste dagene når jeg har flydd på kryss og tvers i Nord Norge.

Jeg leser for tiden en utrolig givende bok. Jeg så først filmen. (Men har ikke sagt det til kameratene mine). Nå leser jeg boken.

Og hver gang jeg tar opp Eat, Pray, Love opp av min veldige sorte og seriøse PC veske (man bag), smetter han fram. Den indre sabotøren. Den lille indre djevelen som får meg til å bli flau over at jeg leser den ultimate jenteboka? (Kanskje med unntak av Bridget Jones dagbok, seriøst gutter, den leser jeg ikke!)

Du husker kanskje sabotøren sjøl, fra Donald Duck? Den røde lille djevelen som står på skulderen til Donald og forteller han alt han burde eller ikke burde gjøre?

Skjermbilde 2013-10-24 kl. 16.52.25

Så på alle mine flyvninger denne uken utkjemper jeg en kamp mot min indre sabotør, noen ganger gir jeg etter og skuler diskret forsiden på boken, andre ganger knuser jeg (la oss kalle ham) Viggo i en mental brytekamp, og jeg legger boken med forsiden opp, riiiiimelig fornøyd, for å si det mildt, og litt stolt og. Ikke en gang det minste flau over at businessfyren i nabosetet rynker litt på panna og ser skjevt på meg. En deilig følelse.

Heldigvis, etter mange år med mental styrketrening, har jeg et godt overtak på Viggo, så jeg tar alltid opp boka og leser, men han får fra tid til annen inn et og annet ballespark. Men det er kjekt at han er der, godt å holde bevisstheten oppe i livet.

Anders 756 – 27 Viggo: En solid ledelse i favør Anders.

Skjermbilde 2013-10-24 kl. 16.45.50Viggo på ferde!

I samtaler med andre hører jeg om deres sabotører: Du ser feit ut i den kjolen der. Du kan ikke gå med rosa skjorte på styremøtet. Dropp treningen, du er for sliten. Du klarer aldri merket i Birken om du fortsetter slik. Eller den motsatte fetter-sabotøren: Du må jobbe mer! Hardere! Lengre! Fortere! Han er fettern til Viggo. Slavedriveren heter han.

Legger du merke hvordan jeg brukte «du»-form når i eksemplene over, det er fordi det er dit du vil med den mentale treningen, du vil komme fra at du og sabotøren er ett, som i «jeg ser feit ut» eller «jeg er sliten» til å oppdage at det er sabotøren som snakker til deg. Kom deg over i du-formen! «Du er sliten»: Da vinner du!

Den dype essensen i mental trening er at «vi må få kontroll på tankene». Fordi tankene skaper våre handlinger, som etterhvert skaper våre vaner, som igjen blir til våre holdninger, og som til slutt blir vår arv og skjebne. Og våre barns.

Skjermbilde 2013-10-24 kl. 16.46.08DN eller boka? Safe eller Selv?

Men det er lett å si; «få kontroll på tankene». Hvordan få det til i praksis?

Nøkkelen ligger i å aktivere ressurs nummer 1 i all mental trening. Din bevissthet.

Det har seg nemlig slik at din indre sabotør på mange måter oppfører seg som et troll, og trollet er et godt bilde på selvbegrensende tanker, fordi med en gang du retter lyset mot trollet (oppmerksomhet/bevissthet) så blir det til stein, og tankenes negative effekt avtar.

Her er 3 tips for å bygge din mentale styrke:

Tips nummer 1: Personfiser sabotøren. Gi sabotøren et navn. Gi sabotøren en stemme. Et bilde. Så mange fysiske kjennetegn du klarer, slik øker du sjansen for at sabotøren blir gjenkjennelig og håndterbar. Hvordan ser din sabotør ut?

Det er forresten et utrolig fint tema på neste syklubben eller jentekvelden, litt mindre cupcakes, litt mer sabotørsamtaler = litt bedre kveld? Så var det gutta da. Når skal vi snakke sammen om sabotørtanker? Jeg frykter at det er hakket verre for oss gutta. Sabotørprat under neste Liverpool-kamp? Mmmmnei. Ser den ikke helt komme. Men det står kanskje ikke bedre til med jentene? Kanskje det bare er noe vi gutta tror?

Tips nummer 2: Kartlegg dine personlige verdier. Dine verdier er for sabotøren som USA’s Tomahawk-raketter er for Saddam Hussein. Utrolig ubehagelige. For å si det mildt.

Og du kan gjøre verdikartleggingen til en kvalitetssamtale med en du stoler på og trives med. Spør hverandre de gode spørsmålene som «Hva gjør deg eitrende forbanna?» Det som gjør deg skikkelig sinna betyr som oftest at en personlig verdi blir tråkket på. Et annet spørsmål; «Hva bare mååååå jeg ha i livet mitt?» Det du bare må ha er som oftest understøttet av personlige verdier. En annen øvelse til deg; dersom din beste venn eller bedre halvdel skal holde en tale i din 80 års dag, eller kanskje i din begravelse, hva vil du at skal bli sagt om deg?

Du lurer kanskje på hva verdikartlegging har med mental trening å gjøre? Det skal jeg fortelle deg. Tankens kraft er enormt sterk. Mennesker som bestemmer seg og som har gode kognitive teknikker kan få til nær sagt hva som helst. For å si det sånn, bestemmer du deg for store ting, og belager deg på din mentale styrke for å få det til, så vil du gjerne at dine handlinger er fundamentert i ekte motivasjon og indre drivkraft. Hvis ikke er veien kort til en real smell.

Tips nummer 3: Du bruker kanskje en del penger på trening? Enten det er sykkel til seksti tusen, Personlig Trener til 900,- timen eller Elixia abonnement til 699 kroner? Hvorfor ikke doble utbyttet av disse investeringene ved å skaffe deg en mental trener eller profesjonell coach? Det betyr nemlig ikke at du er klin kokos. Det betyr bare at du mener alvor med å nå målene dine.

Et siste spørsmål du kan stille deg er over rødvinsglasset i helga (eller kanskje nedi rødvinsglasset?): dersom jeg fikk kontroll på de selvbegrensende tankene mine, hva kan jeg få til? Hvilke mål kan jeg nå? Hva kan jeg skape?

Mvh

AndersHov

PS: En drøss med sabotører ble drept og hardt skadet i skapelsen av dette innlegget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *