Innesluttet, sjenert, asosial? Eller faktisk bare introvert?

Den klassiske feilen vi mennesker ofte gjør; å blande introvert med sjenert, inadvent, innesluttet eller asosial. Alt for mange arbeidsliv, samliv, vennskap (og møter) blir ødelagt på grunn av disse «enkle» misforståelsene.

Visste du at 1/3 del av Norges befolkning er introverte?  Det er mennesker som foretrekker å lytte fremfor å snakke, som liker å jobbe alene fremfor i team, som liker sofa og en god bok fremfor cafeliv eller livlige fester.

Det er stadig mer skriverier, bøker og artikler om den introverte lederen, ektefellen eller vennen. Men for hver artikkel om introversjon er det minst femti artikler om den karismatiske ekstroverte! Det var da jeg enda en gang så overskriften «Lær å bli karismatisk» jeg tenkte jeg skulle dele noen tanker med deg.

Først litt fakta: Introversjon og ekstroversjon er den eneste «personlighetsdimensjonen» det er bred enighet om blant verdens psykologer. Du er født ekstrovert eller introvert. Punktum. Men du er ikke enten eller, det er et veldig viktig poeng!

Det handler om hvorvidt du som person best henter energi (lader batteriene dine) i rolige omgivelser, i en verden med fordypning, undring og ettertenksomhet. Eller om du henter energi i den ytre verden full av inntrykk og liv, hvor aktiv interaksjon med andre lader batteriene dine.

Et annet kjennetegn er at den introverte som oftest gjør sine vurderinger inne i sitt eget hode (tenke-handle-tenke), mens den ekstroverte gjerne snakker tankene sine (handle-tenke-handle). Den store forskjellen, som du kanskje ser, er hvor personen naturlig trives best, (og hvor mye lyd personen lager, for å forenkle det litt).

Et veldig viktig poeng er, det ene er ikke bedre enn det andre, dog har tiår med artikler om karisma, positivtet og engasjement ført til at  den introverte personen er blitt stående utenfor det gode lag. Det ekstroverte idealet har vokst frem som det foretrukne.

Utfordringen som mange introverte mennesker står overfor er at de må oppføre seg ekstrovert for å bryte igjennom, for å bli sett på møter eller for å overbevise i sosiale situasjoner. Den introverte blir fort oppfattet som sjenerte eller lite deltagende. Den ekstroverte ektemannen ser på sin (introverte) kone og mener hun er asosial. Det (introverte) barnet som tvinges ut i leikaring med de andre barna. («For man må jo delta!»).  Eller den ekstroverte lederen som ser på sin (introverte) medarbeider og lurer på hvorfor i alle dager han ikke bidrar mer og er mer utadvent.

Så, er du en introvert eller en ekstrovert? Og, et kanskje enda viktigere spørsmål; tar du hensyn til det i det daglige? For å leve på tvers av sin naturlige måte å hente energi på kan over tid være svært slitsomt og frustrerende.

Og det gjelder enten om du er introvert eller ekstrovert.

 

-AndersHov

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *