Hva har en konge, en dødspakt, en kone og aktiv lytting til felles?

1.januar, den første dagen i det nye året startet aldeles rolig for min del.

De siste kaffekornene fra Kaffebrenneriets julekaffe hadde surklet seg gjennom Moccamasteren og funnet veien til min favorittkaffekopp (Jepp, jeg har en favorittkaffekopp, opptil flere faktisk). Jeg ryddet nyttårsaftens glass av kjøkkenbenken og puslet litt på kjøkkenet, og hadde nettopp satt på reprisen av Kongens nyttårstale på nrk.no.

Jeg må innrømme at jeg ikke benker ned foran tv´n når Kongen taler på nyttårsaften, men jeg pleier å få med meg hva den gamle kongen har å si, dagen derpå vel og merke. I år handlet talen hans om mye flott, som vanlig, men det som fanget oppmerksomheten min var det han sa om den gode samtalen, og hvordan den gode samtalen er viktigere i dag (les. 2015) enn den noen sinne har vært. Kongens ord om den gode samtalen skulle vise seg å følge meg i ubevisstheten resten av årets første dag.

tomkLa meg spole 12 timer frem.

Klokken er 23.15 og jeg har nettopp avsluttet Tom Kristensens siste bok, Dødspakten, en bok om den Norske ISAF-styrken i Afghanistan, krigsherrer og storpolitikk, og ikke minst om drapet på den unge Afghanske jenta, Darja.

Boken satte en del ting i perspektiv for min del, blant annet fikk boken meg til å stille meg følgende spørsmål: hvor mye er et menneskeliv egentlig verdt? Jeg vil tro at både du og jeg er skjønt enige om at det ikke kan settes en pris på et menneskeliv, og at dersom vi måtte, så ville det i så fall være en uendelig høy verdi. Det har kanskje blitt en klisjé dette menneskets verdi, så vi tenker ikke så mye over det i hverdagen, men har du noen gang prøvd å tenke grundig over det, og faktisk sette en uendelig høy verdi på et annet menneske?

Da jeg legger boken på fanget slår det meg, i andre enden av sofaen sitter det en person som har en uendelig høy verdi. Det var akkurat som tiden gikk litt saktere da jeg ble bevisst dette. Det var akkurat som jeg plutselig ble klar over at jeg var skikkelig privilegert der jeg satt. I samme sofa som en person med en uendelig høy verdi.

Da jeg så på henne fra dette perspektivet så bare datt spørsmålet ut av meg: hva er viktig for deg i det nye året? Vi hadde snakkert litt om nyttårsforsetter og slike ting, men denne gangen kom spørsmålet mitt fra en helt annen plass i meg.

Jeg har altså en person med en uendelig stor verdi foran meg, og det å lytte aktivt til hva som virkelig er viktig for henne ble enklere enn noen sinne, takket være refleksjonen om et menneskes verdi, og selvsagt, assosiasjonene til gamlekongens refleksjoner om den gode samtalen.

kongen_5776243aSå takk Konge, takk Kristensen og takk Kone. Dere gjorde at den første dagen i det nye året ble avsluttet med en veldig nyttig refleksjon. Og da sover Anders godt.

Så neste gang du ønsker eller trenger å lytte aktivt, sett en pris på hodet til den du skal snakke med og se hva som skjer.

Bare ikke sett det på tilbud.

Det er ikke nyttårssalg på den gode samtalen.

Den blir bare mer og mer verdt.

Mvh Anders

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *