Fiolette ører i jobbmøtet?

Har du noen gang undret deg over hvorfor noen aldri ser ut til å bry seg i møtet? De bare sitter der. Dere har kanskje uhyre viktige saker på agendaen og diskusjonene går vilt for seg. Og din kollega, hun bare sitter der. Hun virker fraværende. Apatisk?

Hvordan kan hun ikke bry seg om dette? Hvorfor sier hun ingenting?

Men før du kommer så langt at du trekker konklusjoner om apati eller andre mulige årsaker, sjekk øreflippene hennes. Er de lilla? Eller kanskje fiolette? Om de er det, er det overveldende stor sjanse for at hun virkelig bryr seg veldig mye, men er usikker på hvordan hun skal få det ut i ord. En kjent utfordring for mange introverte mennesker.

Det er kanskje ikke så lett å oppdage lilla ører, men det handler faktisk om blodgjenomstrømningen til hjernen. Og introversjon/ekstroversjon er i all hovedsak knyttet opp til hvordan hjernen din er bygd opp. Og nå snakker jeg ikke om føleri, refleksjoner og interesser, nå snakker vi harde «brain-facts»! Kort fortalt viser hjerneskanninger at blodgjennomstrømningen i hjernen er vidt forskjellig hos introverte og ekstroverte og forklarer langt på vei hvorfor vi er som vi er.

brain-regions-100414-02

La meg ta de introverte først; de har vesentlig mer gjennomstrømning av blod i hjernen, noe som sier noe om den indre aktiviteten i hjernen, og blodet går i større grad til områdene i hjernen som har sammenheng med indre opplevelser, minner, problemløsning og planlegging. Jo mer intenst det indre hjernearbeidet er, jo mer blod tilstrømmer hjernen (og jo mer fiolette blir ørene).

På den andre siden er den ekstrovertes blodbaner langt mindre komplekse, og blodomstrømningen går mye raskere og mer spesifikt til sanseområdene i hjernen, knyttet til det visuelle, det muntlige, berøring og smak.

Så hvorfor er disse blodbanene så forskjellige?

NB: resten av dette blogginnlegget kommer til å bevege seg vesentlig opp på nerde-skalaen, så all videre lesning skjer på eget ansvar!

Disse blodbanene jeg nevner over trenger forskjellige neurotransmittere (hjernens kjemiske sykkelbud som frakter forskjellige impulser rundt i hjernen vår). Dopamin er en slik neurotransmitter. Og det har seg slik at ekstroverte ikke er spesielt sensitive for denne dopaminen, mens introverte får overdose rimelig fort. Så jo mer aktiv en ekstrovert er, jo flere dopamin-kicks får hun, og jo bedre føler hun seg. Akkurat samme følelse som introverte får, bare de får det samme kicket av langt mindre.

Introverte, på sin side, forbruker mer av en annen neurotransmitter, acetylcholin (uttales f.eks A C Tyl Kolin?). Denne raceren av en neurotransmitter gjør at den introverte får en god følelse av å holde seg rolig, bruke langtidsminnet, tenke, føle og reflektere.

Så slik henger det altså sammen, og slik ender historien om de lilla ørene.

Ha en flott uke videre og takk for at du var innom!

-AndersHov

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *