Hva en tenåringsgolfer (og oss andre) kan lære av golflegenden Jack Nicklaus

Ingen andre steder som på en golfbane blir det tydeligere.

På tee-off, på fairwayen åtti meter fra green, to meter fra hullet.

Ingen andre steder blir det tydeligere for deg.

Viktigheten av å være tilstede her og nå, tenke de riktige tankene – og rett før sannhetens øyeblikk, svingen og balltreffet – å ha ingen tanker i det hele tatt.

For å sitere golflegenden med 18 majors og 73 topp-ti plasseringer, som selv Jason Day og Jordan Spieth ikke en gang er i nærheten av å matche:

Jeg tror ikke man noen gang konkurrerer med andre golfere

Allikevel spiller konkurransespillere i hodet mot andre. MOT. Som om de var fiender eller noen som ikke ønsker deg vel. Som om du må overbevise noen. Som om du må se bra ut. Som om du må være bedre enn dem. Best.

Noe som står i sterk kontrast med Jack «Bjørnen» Nicklaus filosofi – jeg konkurrerer ikke mot noen andre.

jack nicklaus

Selvkontroll er nøkkelen til suksess og fremgang

Det høres kanskje rart ut, at du ikke spiller mot andre?

Vel, det er her du kan velge – velge hva du ønsker å tenke i og om konkurransesituasjoner.

Det er riktig at livescoren og resultattavlen vil plassere deg over eller under andre golfere, men å la «bedre enn» og «best»-tankene være med deg på runden, det er det farligste du kan gjøre for golfspillet ditt.

Hvorfor?

Hjernen er ekstrem sensitiv for trusler mot vår status, enten vi vil innrømme dette overfor oss selv eller ikke, og når du sammenlikner deg med andre begynner hjernen din umiddelbart en vurderingsprosess og den indre samtalen du har med deg selv blir begrensende for spillet ditt.

Selvsnakk som Denne MÅ jeg sette. Han klarte det, så det MÅ jeg også. Denne BURDE jeg klare er alt annet enn hjelpsomme for deg når du skal nå topprestasjon.

Det er slike tanker som begrenser deg. Som hindrer deg i å ha det moro og spille på ditt beste. 

Det  er de indre, begrensende tankene som som øker produksjonen av stresskjemikalier (kortisol og noradrenalin) i hjernen din, som gjør at du blir «bevisstløs» i svingøyeblikket i stedet for skarp, fokusert og naturlig tilstede, som gjør at den lille kjipe tanken sniker seg inn i svingen på vei ned mot ballen. «Denne går i vannet», «Ikke bunkeren», «Oi». Det er de indre, begrensende tankene som hindrer deg i å gjennomføre rutinen før slaget, det er tankene om å være best som gjør at du rusher og ikke tar deg den tiden du har tilgjengelig, for å finne roen, for å finne svingen du vet du har.

brain-neurons

Løsning?

Jack Nicklaus sa det godt nok for oss alle – jeg er min tøffeste motstander.

Det finnes mentale teknikker som får deg til å finne roen og fokuset, det finnes teknikker som forvandler motspillerne dine til mentale medspillere – men det første du må gjøre er å erkjenne at du er din tøffeste motstander – ingen andre – du kontrollerer deg selv, du kontrollerer golfspillet ditt og du kan selv bestemme hvor god du vil bli.

 

Golfhilsen Anders

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *