Har du 90 sekunder og en penn? Dadaaaaa!

Vil du være med på et lite eksperiment?

Dette lille grandiose eksperimentet består av tre steg. Scroll sakte og målrettet!

Er du klar?

Steg 1: Finn frem penn og et papir, eller (om du er typen som, pøh, trenger ikke penn, detta husker jeg nok), «make som mental notes», som det så fint heter.

Gjør deg klar.

Steg 2: Når du er klar, scroll deg nedover på siden til et bilde kommer frem. Stirr på dette bildet i 30 sekunder (slapp av, det er ikke noe optisk illusjon hvor linjene beveger seg eller hvor Jesus kommer frem i en prikk).

Når de tretti sekundene har gått, scroll videre nedover og følg instruksjonen i steg 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skjermbilde 2013-06-21 kl. 23.22.23

 

 

 

 

 

 

 

 

Steg 3: Gi deg nå 30 sekunder på å lage en liste med alle de ordene du kommer på som beskriver bildet. Gjør det nå! Scroll videre når de 30 sekundene har gått.

 

 

 

 

 

Scroll videre.

 

 

 

 

 

 

By the way, ikke vent deg et fantastisk morsomt poeng som kommer til å få deg til å dette av stolen. Som jeg nevnte, dette er ingen optisk illusjon hvor du kanskje klarer å se både en gammel og en ung dame, selv om, den er ganske kul den (selv om den kanskje ikke lenger får folk til å ramle av stolen).

Det du imidlertid kan forvente deg er et fantastisk undervurdert poeng. Spør du meg vel og merke. Og, som du kanskje skjønner handler dette beskjedne eksperimentet om hvordan du tar inn informasjon.

 

 

 

Se på listen din. Jeg vil i all beskjedenhet tippe, det vil si, sjansen er faktisk ganske stor for at du enten skrev konkrete ord som A) ”Orange, solnedgang, to mennesker, fugler, ” osv. eller en mer abstrakt variant av B) ”Varme, kjærlighet, samliv” og lignende. Stemmer det?

På starten av listen din vil jeg tippe at det enten er flest A-ord eller B-ord. Så kanskje mot slutten av dine 8 – 12 ord så kanskje det begynner å bli en liten miks av konkrete og abstrakte ord. Stemmer det?

Så har jeg noe poeng med alt dette da? Jepp. Denne oppgaven illustrerer et veldig godt poeng i forhold til vår psykologiske oppbygning, nemlig hvordan vi er forskjellige i måten vi tar inn informasjon på. Og tro meg, kunnskapen om denne forskjelligheten kan være gull verdt. Enten du skal skape et suksessfullt samliv eller en suksessfull karriere.

Så tilbake til saken, det har seg nemlig slik at 75% av menneskene på jorden ville skrevet ned en overvekt av A-ordene, mens resten, kjapt regnet ut, hmm, 25%, ville skrevet ned en overvekt av B-alternativene. Den berømte psykologen Carl Jung kaller disse to forskjellige måtene å ta inn informasjon på for Sansning og Intuisjon. Sanseren, som tilhører de 75% jeg nevnte, kommuniserer konkret og rett frem og bruker eksempler og anekdoter. Den intuitve kommuniserer i generelle og abstrakte vendinger og bruker metaforer og bilder.

Å ta innover seg denne relativt enkle forskjellen gir et spennende utgangspunkt for å forstå samarbeid, og hvordan vi kan samarbeide enda bedre. Den øker rett og slett forståelsen vi har for hverandre.

Så hvordan kommuniserer du i en jobbsituasjon når tidsfristen nærmer seg? Og hvordan kommuniserer din kollega med deg?

Det handler jo selvsagt om bevissthet. Hvordan vil en ubevisst sansende selger selge til den intuitive kunden? Ikke særlig mye vil jeg tro. Hvordan vil den sansende konkrete pasienten forstå den intuitive legens metaforer og bilder? Ikke så godt vil jeg tro. Hvordan vil den ubevisst intuitive lederen fenge sin konkrete sansende medarbeider? Ikke mye tror jeg.

Hvordan utarter krangelen seg mellom den sansende mannen og den intuitive damen? Down hill?

Nix, ikke med bevissthet om sansning og intuisjon! Så er det for drøyt å kalle det en oppskrift på suksess? Nja, kanskje litt. Men jeg tror ikke det er for drøyt å kalle det en ingrediens.

For å lese mer om dette sjekk ut innlegget Er vi på samme planet?. Skulle du heller være mer interessert i optiske ilklusjoner, sjekk ut denne: Gammel Dame eller Ung dame 🙂

AndersHov

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *