Forveksler du også moro og meningsfullt? Slik lagde jeg verdens minste bucket list

Jeg går med en mistanke. En mistanke om at ”man” stort sett ønsker å ha det moro.

Selv tar jeg meg ofte i å ønske meg mer moro i hverdagen. Kanskje ikke så rart når bleieskift, å vaske eggerøre fra veggen og sortere leker tar opp halve kvelden.

Det har seg slik at mitt ønske om ”moro” er blitt en slags mental blindvei for meg. Jeg har satt meg litt fast i den oppfattelsen at det er moro jeg søker. Etter en god del refleksjon har jeg funnet ut at det er ikke moro jeg ønsker. Misforstå meg rett, det er artig med shuffleboard, pils, wordfeud og et åndssvakt iPhone-spill, men noe mangler, en eller annen ingrediens, noe som jeg tenker kanskje er noe helt annet enn det autopiloten min tror.

Tankefellen mange går i

Så i dette lille store mentalt-praktiske hverdagseksperimentet; hva om jeg bytter ut moro med meningsfullt?

Det har seg sånn at jeg har verdens kuleste jobb, proppfull av selvvalgte oppgaver og nær ubegrenset frihet. Jeg har verdens nydeligste kone og herlige datter. Samtidig så kan sikkert noen og enhver kjenne seg igjen i at det blir mange hverdager, og foruten at det i og for seg er helt normalt, så er det jo noe med at hverdager ikke trenger å være utelukkende kjipe.

Det er her jeg tar meg i den første tankefellen, nemlig at motsetningen til ”kjip” er moro. Sånne forenklede tanker og slutninger er nemlig helt normalt. I en travel hverdag styres vi ofte av tanker som oppstår i mindre gunstige deler av hjernen, de delene av hjernen som ikke har tid til annet enn enkle løsninger og som preges av mye svart-hvitt, enten/eller-tenkning.

Så i dette lille store mentalt-praktiske hverdagseksperimentet; hva om jeg utfordrer mine egne antakelser, hva skjer da?

Prioritering is a bitch 

Alle som har lest en halv populærvitenskapelig lederbok er nok kjent med prioriteringskvadranten til Covey. I korte trekk så forteller hans undersøkelser at oss normale mennesker gjennom en uke prioriterer 50% av vår tid på oppgaver og tidsfordriv som har følelsen av å haste, og som samtidig ikke er særlig viktig for oss. Og der vi regelrett driter oss ut er å at vi ikke prioriterer det som ikke haster, og som virkelig er viktig for oss. Og så har vi mellomtingene selvsagt, Netflix, som ikke haster, men som på langt nær er særlig viktig i det lange løp 😉

Verdens minste bucket list

Derfor er min ”oppskrift for lykke” å bytte ut moro med meningsfullt, tenke mindre heller enn større, og tenke kortere heller enn lengre. Du kan være enig eller ikke, men dette er min oppfatning av hva som virkelig er langsiktig.

Så jeg bestemte meg for å lage en bucket list, men med små ting som er enkle å gjennomføre, men som samtidig sitter uforståelig langt inne.

Hvorfor? Fordi moro har sjeldent har den viktigste ingrediensen av de alle – motstand. Det er sjeldent en mestringsfølelse i det som er moro (foruten skikkelig givende hobbyer selvsagt). Og motstand, å måtte ofre noe (en lat kveld i sofaen med Netflix) gjør at de små oppnåelsene faktisk smaker like godt eller bedre enn det mest morsomme dagene jeg har hatt.

Så i stedet for 10 store ting jeg vil gjøre før jeg dør, så har jeg valgt meg 10 små ting jeg vet er viktig for meg å gjøre i løpet av noen måneder.

Du lurer kanskje på hva som står på denne lille bucket listen min? Jo noe så rått som å bestille en ekstraforsikring til bilen, å henge opp det bildet jeg har lovet å henge opp, å snekre meg et par småting og være mer tilstede med dattera mi, for å nevne noen.

Det høres ikke ut som å «si opp jobben» akkurat, eller å reise jorda rundt eller å starte opp noe eget, men i en travel hverdag er ikke følelsen helt ulik faktisk. Tro meg. Been there. Done that.

—-

Fortsatt god sommer! Hilsen Anders

PS: Hvis du liker tematikken, i 2013 skrev jeg et par innlegg om den «store bucket listen», de finner du her og her, og har du lyst til å trøkke til, sjekk ut denne.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *