Skap sterkere fremgang – spill på lag med hjernen din!

Som du kanskje ikke vet (?), så er hjernen vår plastisk, det vil si at den er i stand til å endre seg i den retning vi ønsker. Hver gang vi tenker en tanke og utfører en handling danner det seg en nevronbane i hjernen, akkurat som når du drar en pinne over sanden på en stranden, og jo oftere vi tenker tanken eller gjør det vi gjør blir dette sporet i hjernen dypere og dypere.

line-in-the-sand

Vi vet alle at vaner må endres for å skape nye resultater, og jeg kommer ikke til å kaste bort tiden din på å fortelle deg at vaner er vonde å vende. Jeg vil heller belyse noen sentrale hjelpemidler og fokusområder som kan hjelpe deg å nå målene du har satt deg.

Så kort fortalt, hjernen må endres for at vanene kan endres og målene nås. Hjernen er plastisk, slik at det er fullt mulig å få det til. Og når jeg skriver at hjernen er plastisk, så mener jeg at linjene i sanden kan tegnes på nytt og på nytt og gjøres dypere og dypere.

Finn frem penn og papir, her er 5 nøkler for best mulig resultat:

1. Trening

Fysisk trening og bevegelse forbedrer blodgjennomstrømningen og øker oksygennivået, som igjen skaper nye nevroner i hjernen. (Hjernen vår utgjør bare 2% av vår kroppsmasse, men forbruker 20% av oksygenet og ernæringen.).

På en skala fra 1 – 7, hvor fornøyd er du med deg selv ift. dette punktet?

2. Søvn

Et sunt menneske trenger 7 – 9 timer søvn i døgnet. Mens vi sover har hjernen anledning til å endre seg, slik at den integrerer læring. Den finkjemmer også igjennom informasjonen som har samlet seg gjennom en dag og bestemmer hva som skal forbli og hva som skal forkastes. Denne prosessen renser opp hjernen og klargjør læringscellene for fremtiden.

På en skala fra 1 – 7, hvor fornøyd er du med deg selv ift. dette punktet?

3. Originalitet

Nye opplevelser stimulerer nevrondannelsen i hjernen. For om vi ikke vet hvordan vi skal gjøre noe, så vil heller ikke de kognitive mønstrene i sanden finnes i hjernen vår. Ergo, nye mønstre må dannes. For å få utbytte av ”Originalitet” som en fordel og et hjelpemiddel skal du sørge for å prøve ut og lære nye ting på jevnlig basis, og for å hente ut maksimal effekt skal du utfordre deg selv stadig mer intenst. Altså, mer ut av komfortsonen, oftere!

På en skala fra 1 – 7, hvor fornøyd er du med deg selv ift. dette punktet?

4. Kosthold

Hjernen trenger Omega-3 og vitaminer fra mat for å skape nye nervebaner. Det er også kritisk viktig å holde seg borte fra mat og substanser som forhindrer nevronvekst. I følge nyere forskning så er Aspartam og andre kunstige søtningsmidler, høyt fruktoseinnhold, alkohol bidragsytere til ikke-optimale hjernetilstand. Lovende forskning finner at kokosolje, bær, B-vitaminer (og mye mer) hjelper å bygge nye nevronbaner i hjernen.

På en skala fra 1 – 7, hvor fornøyd er du med deg selv ift. dette punktet?

5. Oppmerksomhetstrening

Å være fokusert og oppmerksomt tilstede øker antall nevrotransmittere som er ansvarlig for å skape nye nevronkoblinger. Mange studier linker graden av meditasjon og mindfullness til tykkelsen på hjernen vår, som igjen har noe å si for vår evne til bevissthet.

På en skala fra 1 – 7, hvor fornøyd er du med deg selv ift. dette punktet?

brain-neurons

De 4 arenaer for forbedring

Disse fire ”forbedringsarenaene” er ekstremt hjelpfulle i å skape nye nevronbaner. Jo mer vi har av dem i kombinasjon med de 5 overnevnte nøklene jo lettere er det å lære, huske og forbedre seg selv.

1. Relasjoner

Vi lærer og endrer oss best i trygge og støttende relasjoner. Å føle seg sosialt sammensveiset reduserer stress. Det å føle seg ”dømt” eller ”mindre enn” skaper ”kjemp eller flykt”-svar i hjernen, som forhindrer læring og utvikling.

Når vi føler oss hørt og forstått så øker antall nevronfibre i hjernen vår – fibre som er kritiske for å samle områdene for økt læring.

På en skala fra 1 – 7, hvor fornøyd er du med dine relasjoner?

2. Å feile med glans

En kritisk del av enhver læringsprosess er evnen til å forsøke, feile, rekalibrere og forsøke på nytt. Dette er bokstavelig talt hvordan nye nevronbaner forsterkes eller svekkes (husker du streken i sanden?). Hvis vi samtidig gjør feil i utkanten eller utenfor av komfortsonen vår hevder Daniel Coyle, forfatter av ”The talent Code” at vi lærer ti ganger så fort enn ved vanlig prøving og feiling. Så det vil si at det å gjøre feil gjør at vi får sterkere ferdigheter.

På en skala fra 1 – 7, hvor fornøyd er du med hvordan du feiler?

3. Humor og lek

Humor både avslapper og bygger bånd i mellom mennesker, og er en deilig alliert i å overkomme hjernens sterke dragning mot stillstand (sabotører liker ikke endring). Latter har vist seg å slippe løs Oxytocin, som er blant kroppens mange naturlige ”lykkestoffer” som for oss til å føle oss mer sammensveiset og tillitsfulle. God humor har også en link til det uventede, som får oss til å tenke på nye måter (Originalitet), og når vi leker setter vi hjernen vår i en lærings-modus. Alle barn, både dyr og mennesker, lærer gjennom lek, som åpner for å feile med glans.

På en skala fra 1 – 7, hvor fornøyd er du med humor og lek i livet ditt?

4. En opplevelse – flere sanser

Streken i sanden, den nye vanen, blir sterkere når du knytter flere av sansene dine til vanen/opplevelsen du søker. For eksempel, når du minnes en ferie på stranden, kan det hende du husker lyder, lukter, utsikt/syn og kanskje til og med følelsen av føttene i sanden. Når vi med fullt overlegg jobber for å skape positive nye nervebaner (vaner og streker i sanden) vil du forsterke prosessen ved å bringe inn så mange sanseopplevelser som mulig.

På en skala fra 1 – 7, i hvilken grad forsøker du på dette?

 

Avslutningsvis
Summer opp de forskjellige scorene du har gitt deg selv, minimum 9 og maksimalt 63.

Hilsen Anders

 

NB: Den overnevnte forskning og løst oversatt artikkel baserer seg på arbeidet gjort av Ann Betz og Dr. Daniel Stieger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *