Det blir mer og mer uvanlig å bli lyttet godt til. Fordi vi holder et svært høyt tempo: på jobben, mellom møter og mellom e-poster, i barnehagehenting og middagslaging, det blir rett og slett mindre rom for å lytte. I stedet for å lytte utveksler vi ord og meninger, vi hører våre egne meninger om det som blir sagt, vi utveksler ideer og tanker med oss selv som utgangspunkt. Dette er på ingen måte feil, det er jo mye av dette livet dreier seg om.
God lytting har imidlertid en sterkere transformativ effekt på den som blir lyttet til, og på deg selv. Noe skapes når vi lytter godt. Batteriene lades på en måte som vi sjeldent vet hvordan vi kan beskrive.
Rå lytting handler om hvor vi retter fokuset vårt, vår intensjon om å forstå hva den andre forsøker å kommunisere. Og som oftest handler det om å lytte til det som ikke blir sagt. Hva forsøker den andre å si, egentlig?
Dagens refleksjon
Hvilket terningkast gir jeg min lytting? Og når er jeg en femmer eller sekser på terningen?
Ukens utfordring
Når du i løpet av uken er i en god samtale med noen, forsøk å lytte bak ordene, til det som ikke blir sagt. Hva opplever du da? Hvilken tilgang har du da? Hvilken ressurs blir du da? Et praktisk tips til denne øvelsen er: Etter du har hatt munnen «mer eller mindre igjen et minutts tid», i ditt eget hode, sett et adjektiv på personen du lytter til. Høres personen ut som den er: Sint, Skuffet, Glad, Ekstatisk, Bekymret, Nervøs, Lei seg, På randen, Spent, Forbannet, Undrende, Sårbar. Og vil du ta denne utfordringen hakket lengre: Spill adjektivet tilbake til den du lytter til på følgende måte: «Du høres <adjektiv> ut». Du høres glad ut!
Vær åpen. Se hva som skjer. Se hva som blir mulig i samtalen da!
Les om Aktiv lytting, Kunsten å lytte eller om det å være «døv»
Make it happen!
Anders H.