Blautfisk, kald fisk og Norges eldste mann

Når Norges eldste mann bestemmer seg for å dele sine tanker, velger jeg å lytte.

Hvorfor lytte til en mann bare fordi han er gammel? Dette var spørsmålet en god venn stilte meg. Slike spørsmål kommer en gang i blant og kan være litt vriene å håndtere. Heldigvis var jeg kjappere enn Lucky Luke da jeg spurte tilbake; hvorfor skal jeg ikke lytte til ham?

Og allerede her er vi inne på selv kjernen. Hvorfor skal vi egentlig lytte til andre enn oss selv? Mer om det senere.

Carl Wilhelm Andreas Falck heter han altså, Norges eldste mann. 106 vintre er mannen blitt, og da jeg så kronikken hans i avisen la jeg høyrehånden ettertenksomt til haken og tenkte; der må det vel vanke noe livsvisdom!! Og jammen meg hadde jeg rett, i femte avsnitt klemmer han til med livsvisdom av ypperste klasse. Amaronekvalitet!

”Jeg tror det beste rådet jeg kan gi for et langvarig ekteskap er
at man må akseptere at ens ektefelle er annerledes enn en selv”

Så med litt overforenklet matematisk ressonering (brilljering) så kan det jo kanskje lønne seg å bruke litt tid på dette temaet? I 2012 ble det inngått 24 000 ekteskap, og det ble gjennomført 11 000 skilsmisser, dvs. 46% uoverkommelig annerledeshet? (Tja, ikke godt å si, men nok om ekteskapsrådgivningsynsingen min).

Da jeg nå ydmykt deler mine tanker om annerledeshet, vit det at det eneste grunnlaget jeg har for det er at mitt navn, Anders, betyr ”annerledes” på Nederlandsk, og om ikke det er god nok grunn for deg, sjekk ut denne linken: www.vg.no

Jeg er overbevist om at aksept starter med forståelse og ufarliggjøring av at noe er annerledes. Og for å gå rett på sak, det starter med å bli kjent med sitt eget psykologiske byggverk (og det trenger ikke å være så skummelt som det høres ut). Dette gir nærmest umiddelbar innsikt i hva du selv trenger for å ha det bra, men ikke minst gir det et fabelaktig utgangspunkt for å forstå hvordan mennesker er ulike. Og det befriende med denne kunnskapen er at den øker bevisstheten til andres måte å formidle, beslutte og la seg begeistre på, og nettopp der kommer den inn, ærbødigheten overfor annerledeshet!

En av de mest sentrale kimer til misforståelser og intoleranse er måten vi tar våre beslutninger på, altså måten vi argumenterer på (enten for oss selv eller overfor andre).

Ifølge Carl Gustav Jung, en av de mest innflytelsesrike psykologer i vår tid, vil mennesket alltid foretrekke å begrunne sine avgjørelser på en av to måter. Den ene vil nær alltid beslutte på bakgrunn av en indre verdivurdering av hva som kjennes riktig, mens den andre typen først og fremst vil ta sine avgjørelser på bakgrunn av logisk analyse.

Den ene personen vil for mange fremstå som en blautfisk, mens den andre fremstår som en kald kyniker. Imidlertid, aksepterer vi disse psykologiske byggestenene, ikke som veikhet og kaldhet, men som verdifull forskjellighet tror jeg vi er på lang på vei til å forutse visdommen som Norges eldste mann delte med oss den 12. juni.

Og siden jeg startet med visdommen fra Carl Wilhelm, velger jeg å runde av med et visdomsord fra hans navnebror Carl Gustav:

”Inntil vi gjør det ubevisste, bevisst, vil det styre livet vårt og
vi vil simpelthen bare kalle det skjebnen” 

AndersHov

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *