Skylder du på stress? Da kan det hende du lyver for deg selv – og her er hvorfor

Eva Grinde i DN nevner i sin Endelig Mandag-artikkel denne uken sammenhengen mellom makt og faktisk stress. Artikkelen henne er knallbra og belyser det faktum at ledere faktisk er mindre stresset – og ikke mer stresset – enn folk flest. 

Hvordan kan dette ha seg?

La meg forklare. Når kravene du står overfor er høyere enn kapasiteten du opplever at du har – da slippes det ut kjemikalier i og fra hjernen din – og det mest kjente kjemikaliet heter kortisol – som skaper små betennelser i hjernen din (og sender blod fra hjerte- og fordøyelsessystemter til musklene dine) – og vips er du klar for fight eller flight! Med alt det dessverre medfører av puls, svette, kortere lunte, bryske e-poster og avstand fra de rundt deg.

Dette er ikke gunstig for deg over tid.

Ikke noe nytt under solen her.

Men det du sjeldent blir fortalt er dette:

Som Eva Grinde viser til; der det blir ekstra spennende for deg som leder er når vi ser videre inn i Harvard//Stanford-undersøkelsen (2) og finner hvordan økt makt som kommer med lederskap – og opplevelsen av økt kontroll som kommer med økt makt – faktisk reduserer stress.

Eier du dette i din lederrolle?

Dette blir du heller ikke fortalt så ofte:

Det finnes et annet stresskjemikalie – oxytocin – også kalt relasjonskjemikaliet. Dette stoffet slippes også ut når du er under press – og oxytocin får deg til å trekkes mot andre, for å søke hjelp, for å samarbeide og du trekkes mot å lede gjennom andre.

Og der kortisol gjør deg klar for kamp – har oxytocin et annet fokus – det sender faktisk blod og fokus mot dine viktigste organer – blant annet hjertet ditt – som utrolig nok har egne mottakerceller for akkurat dette stresshormonet, som hjelper hjerte å gjennopprette balanse etter stressituasjoner (ref. puls).

Mobile-worker-stress-management

Så hva stresser du egentlig med?

Det er opplevelsen av stress som tar livet av mennesker (3) – altså din mentale oppfatning av stress. Bildet er selvsagt kompleks – men bevisene er overveldende  for at stresset ditt har sin opprinnelse mellom ørene dine og ikke i hierarkiet over deg eller hos dine ansatte «under» deg.

Og hva kan du gjøre med det?

Vel, siden blogginnlegg er populære for sine raske svar – så skal du få det – her har du det – fokuser og utvikle din evne til å lede deg selv. Det handler selvsagt om hvordan du mentalt posisjonerer deg ift. deg selv. Slutt å forvente at du burde gjøre mer, kalre mer og levere bedre, og skift fokus til noe langt mer hensiktsmessig, altså hvordan lederrollen gir deg økt kontroll – og den er der for deg – om du velger å ta tak den.

Nøkkelord: Overblikk, ro – ikke stillstand, fokusert tilstedeværelse, dialog- ikke debatt, effektivitet – ikke kvantitet, lederskap – ikke administrasjon, Relasjon – ikke avstand under stress. Forskning – ikke utdatert erfaring.  

Riktig god fredag!

Mvh Anders

Kilder:

(1) http://www.dn.no/meninger/kommentarer/2016/05/22/2049/Endelig-mandag/perverse-lederlnninger 
(2) http://m.pnas.org/content/109/44/17903.full
(3) http://kellymcgonigal.com/books/

This entry was posted in Ukategorisert. Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *