Ikke frykt stillheten..

Stillhet i samtalen er et annet aspekt ved aktiv lytting og er en potensiell utfordring for dialogen. Stillhet i samtaler kan ofte være ubehagelig, og det kan av og til være kjekt og BUFFe oss bort fra kjedelige stillheter (les. Aldri mer pinlige stillheter…). På en annen side, stillheten kan også være en sterk bidragsyter til fremgang i samtalen. Så ikke vær redd stillheten, den kan være din venn. Så vær dens venn tilbake.

Tomrommet som oppstår i alle samtaler fylles ofte for raskt med nye spørsmål eller egne betraktninger fordi stillheten oppleves som vanskelig å håndtere. Dersom lederen og medarbeideren (eller mann og kone for den saks skyld) er bevisst på denne stillheten og lar den eksistere kan den være en viktig katalysator for å komme hakket lengre ned til de enda mer funderte tankene. Et annet oversett faktum er at noen mennesker foretrekker lengre tid enn andre for å prosessere dialogen i eget hode.

Det viktigste er, talk about it! Snakk om hvordan dere opplever de stille øyeblikkene (før eller under samtalen) og legg en liten slagplan for å håndtere dem. Welcome the silence! Ikke vær redd. Den biter ikke.Ta noen rolige og dype pust, senk skuldrene, det hjelper.

Stillheten kan også gi rom for kontakt med intuisjonen, som er en form for ”beslutningshjelper” som ikke er basert på rasjonelle fakta. Det høres kanskje litt fluffy å begynne å snakke om intuisjon, men vi omtaler den ofte som et «instinkt» eller «gut-feeling», og den skal ikke kimses av. Intuisjonen er viden kjent i Østen, og Zen Buddhismen, og er på full vei inn i nyeste lederforskning. Så lenge det er ok for den andre, prøv gjerne ut intuisjonen din som en del av den aktive lyttingen. Det kan være en stor sannsynlighet for at følelsen du sitter med vil kunne hjelpe samtalen til å ta kvantesprang.

Hvordan prøve ut intuisjonen din spør du kanskje? Om du lar stillhet få være stillhet, og ikke er for opptatt av hva du skal si straks, så vil du kanskje merke at du av og til får en anelse av hva den andre personen prøver å formidle. Simpelthen be om tillatelse til å få sjekke ut en ting, og «blurt your intuition»!

Og skulle du ikke treffe med «gut-feelingen», shit happens. Det var verdt et forsøk. Jeg synes du var modig, jeg!

-AndersHov

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *